10 signalen van dementie

10 signalen van dementie
Herkent u zich in onderstaande signalen? Maak een afspraak met de huisarts. Tijdige diagnose is belangrijk.
1
Vergeetachtigheid

Een van de meest voorkomende symptomen is het vergeten van nieuwe informatie. Andere signalen zijn: het vergeten van belangrijke data of gebeurtenissen, dezelfde vraag steeds opnieuw stellen en afhankelijk zijn van spiekbriefjes of familie voor dingen die u voorheen zonder hulp kon onthouden.

2
Problemen met dagelijkse handelingen

Gewone dingen gaan steeds moeilijker. Denk aan hobby’s en de financiën regelen. Ook zaken die gepland moeten worden of in een bepaalde volgorde uitgevoerd, leveren problemen op. Zoals koffie zetten of een maaltijd bereiden.

3
Vergissing met tijd en plaats

Het is normaal als u even niet weet welke dag het is of waar u naartoe liep. Maar bij beginnende dementie gebeurt dit steeds vaker. Het besef van tijd wordt minder en uren lijken soms minuten. Ook het vinden van de weg wordt moeilijker. U vergeet soms waar u bent en hoe u daar gekomen bent.

4
Taalproblemen

Met dementie kan het moeilijk zijn om een gesprek te volgen. U kunt midden in een gesprek stoppen met praten en niet meer weten hoe u verder moet, of herhalen wat u net hebt gezegd. U kunt eenvoudige woorden vergeten en komt steeds moeilijker op namen. Bijvoorbeeld “waar is dat ding voor mijn haar?” als u naar een kam zoekt. Praten gaat ook minder vloeiend.

5
Kwijtraken van spullen

U kunt spullen op vreemde plekken leggen, bijvoorbeeld een portemonnee in de koelkast of een boek in de oven. U raakt spullen kwijt en kunt zich niet meer herinneren waar u ze gelaten hebt.

6
Beoordelingsvermogen

Bij dementie wordt het steeds lastiger om situaties goed in te schatten en om de juiste keuzes te maken. U kunt aanbiedingen in bijvoorbeeld een tijdschrift slecht inschatten en grote sommen geld uitgeven. Ook bij het doen van boodschappen kunt u teveel kopen of spullen kopen die u niet nodig hebt.

7
Terugtrekken uit sociale activiteiten

U kunt problemen ondervinden bij hobby’s en sport en het voeren van gesprekken. U trekt zich vaker terug en onderneemt minder dan voorheen. Ook kunt u urenlang voor de televisie zitten en veel langer slapen dan gewoonlijk. Voor een buitenstaander lijkt het misschien luiheid of gebrek aan interesse, maar het kan een vorm van faalangst zijn. Als u niets doet, kunt u ook niets fout doen.

8
Veranderingen in gedrag en karakter

Het kan gebeuren dat uw gedrag en karakter veranderen. Dat u verward, achterdochtig, depressief of angstig wordt. Zonder duidelijke aanleiding wisselt uw stemming: het ene moment bent u rustig en dan opeens verdrietig of kwaad. U kunt soms ook dingen doen die u anders nooit deed.

9
Onrust

Een van de symptomen van dementie is onrust. Daardoor lijkt het of u steeds iets zoekt, moet opruimen of iets anders moet doen. Dit constante gevoel van onrust en de neiging te lopen leidt vaak ook tot slaapproblemen.

10
Visuele problemen

Voor sommige mensen zijn visuele problemen een symptoom van dementie. U krijgt problemen bij het lezen, afstand inschatten en het onderscheiden van kleur of contrast. Ook komt het voor dat u zichzelf niet herkent als u langs een spiegel loopt.

Partners geheugensteunpunt.nl