Nieuwsgierig blijven

Nieuwsgierig blijven is het brein (de hersenen) blijven prikkelen. Dit kunt u doen door dingen te ervaren, te zien, te horen, te ruiken, te proeven en te voelen. Als we onze hersenen blijven gebruiken, blijven ze langer gezond. Wanneer je delen van de hersenen niet gebruikt, raken ze hun functie sneller kwijt. “Use it or lose it” wordt dit genoemd; gebruik het of verlies het.

Blijf dus actief; zet zelf een kopje koffie, doe zelf de boodschappen, doe zelf het huishouden en ga er op uit. Het opdoen van nieuwe indrukken werkt beter dan dagelijks dezelfde hersengymnastiek doen.

N.b. Schroom niet om hulp te vragen – als het huishouden erg veel is, kunt u bijvoorbeeld afspraken maken over dat u zelf de keuken sopt, maar het ramenlappen en vloerdweilen over laat aan de huishoudelijke ondersteuning. Zo houdt u uw hersenen gezond en uw huis lekker fris.

Zorg dat die prikkels wel goed binnen kunnen komen. Prikkels komen binnen via uw mond (smaak), via uw neus (reuk), via uw huid (gevoel), via uw oren (gehoor) en via uw ogen (zicht). Smaak, reuk en gevoel zijn moeilijk te veranderen, maar gehoor en zicht wel! Laat dus regelmatig uw ogen en oren testen en gebruik een bril of lenzen of een gehoorapparaat als dit nodig is. Op die manier blijven de prikkels uw hersenen binnen komen en blijven uw hersenen langer goed functioneren – Use it or lose it.

Kies dingen uit die u leuk vindt om te doen. Een boek lezen terwijl u echt niet van lezen houdt zal moeilijk vol te houden zijn. Maar vindt u verhalen wel interessant? Kijk dan of u bijvoorbeeld luisterboeken kan luisteren.

Voorbeelden:
Een paar voorbeelden van voorzieningen die ook met dementie goed te gebruiken zijn of zelfs speciaal zijn ingericht op mensen met dementie;

OGJG – seniorencollege dementie https://oudgeleerdjonggedaan.nl/projecten/ogjg-dementie/

Mauritshuis – https://www.mauritshuis.nl/onvergetelijk

Beelden aan zee – https://www.beeldenaanzee.nl

ADO Den Haag – ADO Herinneringen https://adodenhaag.nl/nl/maatschappelijk/activiteiten/participatie/8419-ado-herinneringen

Mensen ontmoeten  Ontmoetingscentra

Muziek
Muziek zit diep in onze hersenen opgeslagen, het bespelen van een instrument of het luisteren naar bekende muziek kan veel emoties oproepen. Dit kan simpelweg met een cd’tje thuis, of het luisteren naar radio [Radio met oude muziek] of door een concert te bezoeken.

Partners geheugensteunpunt.nl