Eet gezond
Gezond eten is voor ieder mens belangrijk. Het geeft ons de nodige energie en bouwstenen om te kunnen leven. Wat we eten kan veel invloed hebben op ons lichaam en op hoe we ons voelen. Juist met dementie is het belangrijk om gezond te blijven eten en drinken.
In de basis bestaat een gezond dieet uit veel groeten, veel fruit, peulvruchten, noten, vette vis en olijfolie. Probeer suiker te vermijden; drink het liefst water, ongezoete dranken en koffie en thee zonder suiker (of met een beetje suiker).
Structuur
Eten en drinken geeft structuur aan onze dagen. Die structuur is bij dementie heel belangrijk omdat deze houvast biedt in het inschatten van het tijdstip op de dag. Probeer dus vaste momenten op de dag vast te houden waarop u ontbijt, luncht, dineert, snackt en – niet te vergeten! – drinkt.
Door een vaste structuur te behouden op de dag, zal u minder snel een eet- of drinkmoment vergeten waardoor uw lichaam steeds voldoende eten en drinken binnen krijgt. Vooral het drinken wordt nog wel eens vergeten, met dikwijls uitdroging en blaasontstekingen tot gevolg. Zorg dus dat u goed drinkt.
Koffie en thee
Slaapproblemen en het omkeren van het dag-nacht ritme (overdag slapen en ’s nachts wakker zijn) zijn veel voorkomende problemen bij dementie. Slaap is heel belangrijk om de hersenen hersteltijd te geven. Weinig slaap maakt dat de hersenen minder goed functioneren, bij elk paar hersenen, ook zonder dementie. Om slaapproblemen te voorkomen is wederom structuur belangrijk. Maar daarnaast kan wat u eet en drinkt invloed hebben op uw slapen.
Een paar tips; gebruik alleen in de ochtend en middag koffie en thee en gebruik het liefst geen energiedrank (daar zit ongezond veel suiker in). In koffie, thee en energiedrank zitten stoffen die ons wakker en alerter maken, maar het in slaap komen ’s avonds moeilijker maken. Geniet u van het kopje koffie in de avond? Neem dan ’s avonds cafeïnevrije koffie. En mist u het kopje thee in de avond? Er zijn vele theesoorten waar geen theïne in zit, zoals kruidenthee of groene thee. Kamillethee zou daarbij ook nog eens een rustgevende werking kunnen hebben.
Alcohol drinken kan zorgen dat u halverwege de nacht wakker wordt. Drink dus met mate.
Een zware maaltijd voor het slapen gaan kan een onrustigere nacht geven. Probeer dan liever ’s avonds een lichtere portie te eten en bijvoorbeeld ’s middags wat meer of tussendoor een gezonde snack te eten.
Alcohol
Naast het effect van alcohol op slaap heeft alcohol een schadelijke werking op de hersenen en o.a. de lever. Veel alcohol leidt tot snellere beschadiging van de hersenen door dementie. Probeer alcohol met mate te drinken, of te vervangen door een alcohol-vrije variant.
Let ook op met het gebruik van medicijnen en het drinken van alcohol; veel medicijnen mogen niet samen met alcohol gebruikt worden.
Door de alcohol, en door de dementie, kan het soms moeilijk bij te houden zijn hoe veel drankjes al gedronken zijn. Het kan helpen om te zorgen dat u maar een beperkte hoeveelheid drankjes in huis hebt, of koud zet. Op die manier kunt u beter bijhouden hoe veel u gedronken heeft.
Roken
Roken is ongezond, dat is geen nieuws. Wilt u blijven roken, zorg dan wel dat u dit veilig doet. Zorg dat u werkende rookmelders in huis heeft en dat u genoeg ventileert in huis. Roken is een gewoonte en het lichaam vraagt continu om meer nicotine. Door de dementie kan het zijn dat het moeilijker is om bij te houden hoe veel u al gerookt heeft. Wilt u voorkomen dat u meer gaat roken? Zorg dan dat u een beperkt aantal sigaretten of sigaren per dag binnen handbereik heeft, zo ziet u hoe veel u al gerookt heeft, en hoeveel u nog kan roken op een dag.
Brandplekken door smeulende sigaretten zijn pijnlijk en gevaarlijk. Er zijn schorten te koop waarmee u uzelf en uw kleding kan beschermen tegen deze brandplekken. Ook is het raadzaam om geen brandbare kleding te dragen als u de neiging heeft bijvoorbeeld voor het slapen een sigaret te roken en daarbij in slaap te doezelen.
Diëtist
Een diëtist kan helpen om een gezond dieet samen te stellen. Zorg dat u zich regelmatig (1x/maand) weegt en dit bijhoudt. Merkt u dat u ongewenst afvalt of aankomt? Laat u dan verwijzen naar een diëtist voor advies. Dit wordt gedekt door uw zorgverzekering (m.u.v. eigen risico).
Supplementen
Soms worden voedingssupplementen aangeraden. Dit zijn vaak vitaminetabletjes of een enkele keer een injectie met vitamines. Uw huisarts kan hierover adviseren. Het is wel aan te raden om eerst de huisarts te vragen naar effect van supplementen op de dementie voor u zelf supplementen gaat innemen zonder doktersrecept.