Normale vergeetachtigheid of dementie?

Geheugenverlies-dementieAls we ouder worden hebben we allemaal wel eens last van vergeetachtigheid. Het geheugen werkt wat trager en als we niet meer zoveel dingen tegelijk kunnen onthouden, maken we ons daarover niet ongerust. Maar het wordt anders als u het gevoel krijgt dat u niet zo goed meer kunt nadenken. Of dat het warrig is in uw hoofd. Of dat er iets niet goed is. Dat vage ‘niet pluis’ gevoel waarmee u geen raad weet, maakt u misschien onzeker en u kunt zich er onbehagelijk bij voelen. Mensen om u heen merken subtiele maar terugkerende veranderingen; u vergeet dingen en soms gedraagt u zich wat anders. Is het nu vergeetachtigheid of dementie?

Vergeetachtigheid slaat uitsluitend op problemen met het geheugen. Vergeetachtigheid verstoort het dagelijkse leven niet. Iemand die vergeetachtig is, kan het huishouden doen, de financiën regelen en een reis ondernemen.
 
De symptomen van dementie zijn vele malen ernstiger dan vergeetachtigheid zoals hierboven is beschreven. Iemand met dementie vergeet niet alleen de naam van een kennis, maar herkent hem helemaal niet meer. De informatie die in het geheugen is opgeslagen, verdwijnt langzaam maar zeker, of is niet meer toegankelijk. Iemand met dementie kan verdwalen in een bekende omgeving en vergeet de normale dingen, bijvoorbeeld hoe je een boterham smeert.

“Zaterdag is mijn man met onze oudste kleinzoon naar een voetbalwedstrijd geweest. Zij zijn er beide dol op. Vandaag belde de kleinzoon op om zijn grootvader te bedanken voor dit uitje. Het was een verward gesprek; mijn man bleek zich niet meer te herinneren dat hij gister met zijn kleinzoon naar de voetbalwedstrijd was geweest. Ik schrok ervan; hij vergeet wel eens meer dingen, maar dat hij zoiets belangrijks als dit vergeet, heb ik nog niet eerder gemerkt. En nu ik erover nadenk ging het kopen van de kaarten ook moeilijk, het leek of hij niet meer wist hoe hij dat altijd deed. Uiteindelijk heb ik hem het telefoonnummer gegeven om ze te bestellen.”

Meer weten? Download de folder “Is het dementie?” in de webwinkel van Alzheimer Nederland.
 

Partners geheugensteunpunt.nl