Bijzondere activiteiten

Hier vindt u een diversiteit van activiteiten die voor mensen met dementie in de regio beschikbaar zijn.

Leefleuk
Leef Leuk is er voor ouderen en biedt begeleiding en ondersteuning bij de dagelijkse bezigheden. Het leven veraangenamen door met elkaar leuke of nuttige activiteiten te ondernemen zoals: wandelen, winkelen, boodschappen doen en koken, begeleiding naar een arts of ziekenhuis, naar het theater of de bioscoop, etc. etc. Wij doen dit met een positieve instelling en kijken samen met onze klant naar wat er nog wél mogelijk is.

Website: www.leefleuk.nl
Email: info@leefleuk.nl
Telefoon: 06-52540372 of 06-16771083

Onvergetelijk Mauritshuis
Een bijzondere rondleiding voor mensen met dementie en hun dierbaren.
Een inspirerende, gezellige middag uit voor mensen met dementie en hun dierbaren: dat is Onvergetelijk Mauritshuis. Samen met een rondleider bekijkt u een aantal schilderijen waarover u met elkaar in gesprek gaat. Kennis van kunst is daarvoor geen vereiste; tijdens Onvergetelijk staat het genieten van kunst centraal. Door uw verhalen, herinneringen, associaties en ideeën met elkaar te delen, brengt u samen de schilderijen tot leven. De rondleider helpt u daarbij op weg met prikkelende vragen en creatieve opdrachten. Elke maand is er een ander thema.

Data:                Iedere laatste maandag van de maand
Tijd:                 14.30 tot 16.00 uur
Prijs:                € 8,50 per persoon, inclusief museumentree en koffie/thee. Met Museumkaart gratis deelname.
Website:         https://mauritshuis.nl/onvergetelijk

“Dag mama” – Dementie in Theater
‘Dementie in Theater-Dag Mama’ is een nieuw en geaccrediteerd trainingsprogramma in Nederland en België. Zorgprofessionals en naasten ervaren op indrukwekkende wijze wat dementie met álle betrokkenen doet en hoe zij hiermee kunnen omgaan. Zodat zij samen het béste kunnen geven. Aan de mens met dementie én aan elkaar. Er is nog zoveel mogelijk. ‘Dag Mama’ laat je niet meer los.

‘Dag Mama’ gaat over een vrouw, die zichzelf aan het verliezen is. Met de brandende vraag voor dochter hoe daarmee om te gaan.
Het stuk speelt zich af in de nieuwe leefomgeving van moeder: haar kamertje in het verpleeghuis. Hier moeten de werelden van moeder, dochter en zorgprofessional samenkomen. Dit blijkt niet eenvoudig.

Locatie:           Verspreid door Nederland
Tijd:                 19.00-22.00 uur
Prijs:                €35 per persoon
Website:         http://oudwordenmetzorg.nl/

Beweegprogramma’s
Regelmatig stevig bewegen bevordert de conditie van het lichaam en geeft rust. Iedere dag een flinke wandeling of een stukje hardlopen of fietsen helpt om het hoofd leeg te maken. Onder ‘stevig bewegen’ wordt verstaan een inspanning waarvan u gaat zweten. Verschillende zorginstellingen bieden beweegprogramma’s voor mensen met dementie die thuis wonen aan. Dit kan variëren van een wandelgroep tot fitness, meer bewegen voor ouderengroep of Tai Chi. Kijk hiervoor op de websites van de verschillende instellingen.

De beweeggids voor dementie geeft handvatten om ouderen met dementie op verschillende manieren te stimuleren meer te bewegen.
Bewegen heeft namelijk een positief effect op de kwaliteit van leven en op de zelfredzaamheid van ouderen. Met kleine beweegmomentjes is er heel wat meer beweging in de dag te krijgen. Professor Erik Scherder en bewegingsagoog Myron Hamming vertellen hier meer over. Wil je eerst meer lezen waarom bewegen zo belangrijk is, lees dan het artikel ‘het effect van bewegen met dementie’. Meer informatie over de beweeggids vindt u hier. 

Zwementie
Houdt u van zwemmen? Dan kunt u er ook voor kiezen om deel te nemen aan Zwementie. Zwementie biedt daarnaast aan mantelzorgers de gelegenheid om een plezierige activiteit met hun naasten te ondernemen.

Voor wie is Zwementie geschikt?
Zwementie is geschikt voor alle mensen, jong en oud, met een (beginnend) dementieel beeld en hun mantelzorgers of begeleiders. In principe kent Zwementie geen uitsluitingscriteria. De wens om te zwemmen is leidend. Over complex gedrag overleggen we graag met u. Wilt u zich aanmelden? Kijk dan op de website: klik hier.


Museum Beelden aan Zee – Rondleidingen voor mensen met Alzheimer of andere vormen van dementie

Museum Beelden aan Zee in Scheveningen maakt kunst toegankelijk voor mensen met Alzheimer of andere vormen van dementie en hun mantelzorgers. Onder begeleiding van een speciaal opgeleide docent van het museum kijkt u in een kleine groep op een interactieve manier naar kunst.

Wanneer?
Elke laatste donderdag van de maand organiseert het museum speciale rondleidingen voor mensen met Alzheimer of andere vormen van dementie, en hun mantelzorgers. Klik hier voor meer informatie.

Duur: 1,5 uur
Prijs: € 7,50 p.p. inclusief entree.
Reserveren: bij voorkeur twee weken van tevoren,
tel. 070 3585857 of via blijftjebij@beeldenaanzee.nl

Dit programma is geïnspireerd op het Onvergetelijk Stedelijk programma van het Stedelijk museum in Amsterdam en het Meet me at MoMa-programma van het museum of Modern Art in New York.

Partners geheugensteunpunt.nl