Beweeg regelmatig

Bewegen activeert, stimuleert en geeft zelfvertrouwen. Beweging kan ook een uitlaatklep zijn en voorkomt depressies. Wederom; use it or lose it; beweeg regelmatig en behoud de mogelijkheden van het lichaam om te bewegen. Samen bewegen zorgt voor verbondenheid, bewegen met elkaar is daardoor nog prikkelender voor het brein.

Sporten bij een sportclub kan vaak met dementie nog lang goed gaan. Maar merkt u of uw omgeving dat het moeilijker wordt om de dementie te combineren met de sport, dan zijn er nog tal van mogelijkheden om te bewegen met dementie.

Bewegen van alledag

Wandelen en fietsen zijn manieren van bewegen die vrijwel altijd en overal kunnen. Vindt u het spannend om de weg kwijt te raken? Dan zou u een GPS-tracker kunnen overwegen. Probeer in ieder geval altijd aan te leren om een telefoon of een alarm(horloge) mee te nemen. Zo kunt u contact opnemen met iemand die u de weg terug kan helpen vinden, mocht u onverhoopt verdwalen. Ook het bewegen in het huishouden of door te spelen met eventuele kleinkinderen kan helpen om fysiek gezond te blijven.

Lerend vermogen met dementie

Ook met dementie is het mogelijk om te leren. Zelfs met gevorderde dementie is het mogelijk om bijvoorbeeld een wandelroute uit het hoofd te leren en zo zelfstandig te kunnen gaan wandelen. Neem hiervoor contact op met een EDOMAH-gecertificeerde (Ergotherapie bij dementerende ouderen en hun mantelzorgers aan huis) (ergo/fysio)therapeut. Zie: www.edomah.nl voor meer informatie.

Partners geheugensteunpunt.nl