Ontmoetingscentra dementie

ontmoetingscentrum-carel-vd-oeverWilt u leren hoe u het beste om kunt gaan met uw geheugenproblemen? Heeft u behoefte aan lotgenotencontact? Of heeft u als mantelzorger behoefte aan lotgenotencontact? Dan kunt u, samen met uw mantelzorger, terecht bij een ontmoetingscentrum dementie.

Let op: onderaan deze pagina leest u waar de Ontmoetingscentra in uw stadsdeel of gemeente te vinden zijn.

Wat is een Ontmoetingscentrum Dementie?

Het Ontmoetingscentrum richt zich op mensen met geheugenproblemen én hun mantelzorger (verzorger) in de wijk. Het centrum biedt een totaalpakket aan ondersteuning, waardoor men het vaak langer volhoudt om thuis te blijven wonen. De mantelzorger speelt hierin een belangrijke rol.

Het Ontmoetingscentrum wordt vormgegeven door een zorginstelling in samenwerking met een welzijnsorganisatie, en werkt daarbij ook nauw samen met andere hulpverleningsinstanties in de wijk.

Voor mensen met geheugenproblemen

Mensen met geheugenproblemen kunnen een of meerdere dagdelen per week terecht bij de dagrecreatie. Er kan aan verschillende (re)creatieve activiteiten worden meegedaan (bijvoorbeeld knutselen, geheugentraining, praten over vroeger of muziek maken/luisteren) en er staat dagelijks een bewegingsactiviteit op het programma. In een ontspannen sfeer wordt ook de mogelijkheid geboden met elkaar over de dementie te praten.

Voor de mantelzorger

Het zorgen voor iemand met dementie vraagt soms veel van de mensen in hun naaste omgeving. Het Ontmoetingscentrum ondersteunt naasten daarom met praktische informatie, persoonlijk advies en emotionele en sociale begeleiding door middel van:
• Praten met lotgenoten
In de gespreksgroepen ontmoet u lotgenoten, u kunt hier ervaringen uitwisselen hetgeen vaak emotionele steun geeft.
• Individuele ondersteuning
Heeft u behoefte aan een persoonlijk gesprek? Wilt u meer weten over dementie en de omgang met uw partner? Hiervoor kunt u op afspraak terecht voor een individueel gesprek.
• Informatieve bijeenkomsten
Deze bijeenkomsten zijn voor alle geïnteresseerden uit de wijk. Hier wordt door een deskundige informatie gegeven over verschillende thema’s rond het onderwerp dementie, zoals ‘Wat is dementie?’, ‘Hoe ga je ermee om?’, ‘Laatste onderzoeken’, ‘Diagnostiek’, ‘Praktische hulpmiddelen’, enz.

Door deskundige professionals

Het Ontmoetingscentrum maakt deel uit van het netwerk dementie Den Haag, een samenwerkingsverband met verschillende zorg- en welzijnsorganisaties. Het ontmoetingscentrum sluit aan bij het VUmodel  en onderhoudt contacten met de VU.  Medewerkers worden hierdoor op de hoogte gebracht van nieuwe ontwikkelingen en onderzoeksresultaten. De begeleiding binnen het Ontmoetingscentrum kan daarom vorm gegeven worden vanuit de nieuwste inzichten op het gebied van Dementie. Het team bestaat uit een programmacoördinator, activiteitenbegeleider(s) en vrijwilligers.

Aanmelden en kosten

Ook als er nog geen indicatie is, maar wel een ernstig vermoeden van dementie, kunt u aankloppen bij het Ontmoetingscentrum. Het is dan de bedoeling dat wordt toegewerkt naar een diagnose. Voor de dagrecreatie betaalt u dan alleen de lunch. Wanneer er wel een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) is worden de kosten vergoed door de Wet Langdurige Zorg (WLZ) en betaalt u een eigen bijdrage (afhankelijk van het inkomen) via het Centraal AdministratieKantoor (CAK).

Een overzicht van de ontmoetingscentra (OC) in de regio Haaglanden

De Ontmoetingscentra in de gemeente Den Haag vindt u op www.haagsesenioren.nl, www.haagsontmoeten.nl en op dit handige kaartje.

Voor de Ontmoetingscentra in Scheveningen en in de andere gemeentes in de regio kijkt u in het overzicht hieronder.

LOCATIEWANNEERCONTACTGEGEVENS
SCHEVENINGEN
Het Trefpunt
Tesselsestraat 71
Maandag t/m vrijdag 9:00-17:00 uur Ouderenwerk Welzijn Scheveningen
070-4162020
Het Couvéehuis
Frankenslag 139
Maandag t/m donderdag 08:30 - 22:00 uur
Vrijdag 08:30-20:00 uur
Ouderenwerk Welzijn Scheveningen
070-4162020
Het Kalhuis
Badhuisstraat 177
Maandag t/m donderdag 09:00-16:00 uur Ouderenwerk Welzijn Scheveningen
070-4162020
De Wijkwinkel
Gentsestraat 22a
Maandag t/m vrijdag 09:00-13:00 uur Ouderenwerk Welzijn Scheveningen
070-4162020
LEIDSCHENDAM VOORBURG
De Ontmoeting
Oranje Nassaulaan 1
2271SJ Voorburg
Maandag en donderdag
12:00-17:00 uur
Ingrid van der Voort
Tel.: 070 – 2054750
OC WZH Schoorwijck
Zaagmolenstraat 96
Maandag t/m vrijdag
10.00-16.00 uur
Judith Oskamp
Tel.: 070 - 756 2300
E-mail: joskamp@wzh.nl

Partners geheugensteunpunt.nl